Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

κι άλλα βιβλία

1. Antonio Tabucchi, Ρέκβιεμ, εκδόσεις Άγρα. Επανέκδοση ενός βιβλίου που πρωτοκυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1994. Ο ήρωας περιδιαβαίνει μια Κυριακή του Ιουλίου τους δρόμους μιας καυτής και ερημικής Λισαβόνα και συναντά αγαπημένα του πρόσωπα, που όμως έχουν για πάντα φύγει.

2. Max Frisch, Homo Faber, εκδόσεις Πατάκης. Μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία εμπνευσμένη από τους αρχαίους μύθους και ταυτόχρονα ένα σχόλιο για τον σύγχρονο άνθρωπο που δεν αναγνωρίζει καμία πατρίδα εκτός από την τεχνολογία.

3. Yoko Ogawa, Η πισίνα των καταδύσεων, ο κοιτώνας και ημερολόγιο εγκυμοσύνης, εκδόσεις Άγρα. Τρεις νουβέλες για τις πιο σκοτεινές παρορμήσεις από μια συγγραφέα που κρατά την αφήγηση ανάμεσα στην ειρωνία και τη σκληρότητα.

4. Πατρίτσια Χάισμιθ, Κάρολ, εκδόσεις Μεταίχμιο. Από τη συγγραφέα του ταλαντούχου κυρίου Ρίπλεϋ, μια ιστορία θάρρους και αυτογνωσίας

5. Ντιέγκο ντε Σίλβα, Θέλω να κοιτάζω, εκδόσεις Καστανιώτης. Ένα κορίτσι κι ένας δολοφόνος ενώνονται με ένα μοναδικό δεσμό γεμάτο σιωπές και μυστικά.

6. Κερτ Βόννεγκατ, Σφαγείο νούμερο 5, εκδόσεις Κέδρος. Κορυφαίο αντιπολεμικό βιβλίο, σάτιρα του παραλογισμού και του πατριωτισμού που πρωτοκυκλοφόρησε το 1969. Του ίδιου,

Ένας άνθρωπος χωρίς πατρίδα, εκδόσεις Πατάκης. Κωμική ματιά πάνω στη ζωή, στο θάνατο, στην ιστορία, στην τέχνη και την πολιτική.

7. Daniel Gilbert, Αναζητώντας την ευτυχία, εκδόσεις Κάτοπτρο. Καθηγητής ψυχολογίας στο Harvard ο συγγραφέας εξηγεί για ποιούς λόγους γνωρίζουμε τόσα λίγα πράγματα για την καρδιά και το νου μας.

8. Sara Mills, Κοινωνικό φύλο και ευγένεια, εκδόσεις Πατάκης. Η ευγένεια και η αγένεια είναι στην ουσία κρίσεις για τις παρεμβάσεις του άλλου σε μια αλληλεπίδραση αλλά και κρίσεις για το άτομο γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: